Csip-csip, vegeta. |
A vegetán szocializálódott ízlelőbimbók azonban nehezen szeretik meg az egészséges levest, úgyhogy más alternatíva után kellett nézzek. Több recept egyesítése után én így készítem.
Hozzávalók:
5 szál répa
4 szál fehérrépa zöldjével
1 fej zeller zöldjével
1 darab kápiapaprika
3 fej vöröshagyma
olívaolaj
só, bors
A zöldségeket tisztítás után nagyobb kockákra vágom, aztán kevés olívaolajon pirítom kicsit, alaposan sózom, borsozom. (1 kg zöldséghez 20 dkg só. Magában ehetetlen, fűszerként használható, ezért a sok só. És mert tartósít.) Aprítógépben összedarálom, megint pirítom kicsit, hogy minél több víz elpárologjon belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire terítem vékonyan, aztán kiszárítom.
Télen (sógorom tavaly ezt kapta karácsonyra, ő is kiutasította a vegetát a konyhából) 50-60 fokos sütőben, majd radiátoron szárítom órákon, napokon keresztül. Nagyon intenzív az illata, már-már kellemetlen, ezért érdemes inkább nyáron elkészíteni. Ilyenkor csak ki kell tenni a napra, én Zsanka tüllszoknyájának maradékával fedtem le, hogy a legyek ne szálljanak rá.
Pirul. |
Szárítás előtt. |
Tüll légy ellen. |
Csipesz szél ellen. |
Házi vegeta. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése