2012. április 26., csütörtök

Újrahasznosított gyógyszertári dobozok


Nem mondhatnám, hogy túlságosan ökomami lennék, de az alapvető zöld szokásokat (a műanyag flakonokat szelektív gyűjtjük, nem folyatjuk a vizet fogmosáskor, stb.) igyekszem betartani, meg lehetőség szerint belenevelni a gyerekekbe. Ezért aztán a gyógyszertári műanyag dobozokat sem dobjuk ki sosem.


Márpedig olyanból nálunk meglehetősen sok akad, mert a nagyobbik ekcémás, mosdókrémmel fürdünk, gyógyszertári testápolóval kenjük magunkat. Régen ezek a dobozkák visszaválthatóak voltak (akár a vizesüveg, jegyzem meg), de ma már nem. Mikor bepróbálkoztam a patikában, hogy nekem jó lesz, ha újra feltöltik a dobozkáimat, kis híján körberöhögtek. Pedig nem csak környezetvédelmi szempontból érné meg, de a pénztárcámnak is jót tenne, mert nem túlságosan olcsó. No sebaj, biztos szigorú EU-normákat kell betartani, nehogy fertőzést kapjunk.

Lényeg a lényeg, csak gyűlnek nálunk ezek a kis dobozok, és mivel pancsolós játéknak 2-3 darab elég, más funkciót kell keresni nekik. Néhányat rásóztunk apára, szegeket tárol benne. Néhányban gyöngyök vannak, néhányban matricák. Egyetlen baj volt velük, hogy szörnyűségesen csúnyácskák. Viszont nem olyanok, mint egy tisztességes konzervdoboz, hogy csak lefesti az ember, mert ledobják a festéket. A decoupage szalvétával rossz felületet ad, és felöltöztetni sem lehet, mert a zokni/pulcsiujj lecsúszik róla.

A megoldásra véletlenül bukkantam rá a minap az OBI-ban. Tapétákat lesegettem, és észrevettem mellettük ezeket az öntapadós fóliákat. Nem is értem, hogy nem jutott ez eddig eszembe, mikor nekünk még az autónk is matricázott (a régi lakásban a fal is az volt). Úgyhogy vettem is kétfélét, métere 800 forint, nem nagy összeg. Hogy a szélek eldolgozásánál se legyen csúnya, úgy választottam, hogy legyen benne fehér, így ott egyszerűen szabadon hagyhatom.



Választottam egy bögrét, a szája kicsit kisebb, mint a doboz fedele. Ezt használtam sablonnak, körberajzoltam, körbevágtam, majd a doboz tetejére ragasztottam. Ugyanúgy működik, mint az összes többi fólia, kártyával kell kisimítgatni a levegőt alóla. Aztán lemértem a doboz magasságát, a körméretét egy madzaggal (5x28 cm lett egyébként), és az így kapott téglalapot kivágtam. Én ollót használatam, de a szike, főleg a nagyobb felületeknél, pontosabb lehet. Ha egészen a felület széléig szeretnénk ragasztani, kicsi ráhagyással dolgozzunk, így a maradékot a végén le lehet nyesni.

Készültek rózsaszínek (mert a hercegnőknek rózsaszín jár), meg fekete-fehérek (mert az anyukák hülyét kapnak a hercegnőktől). Most már csak az a kérdés, mi lesz apa szegeivel.

2 megjegyzés: